5 ствари које треба да знате о каријери неговатељатељице

5 ствари које треба да знате о каријери неговатељатељице
11.12.2019. Facebook Twitter

Са толико рањивих људи у друштву, од мале деце до одраслих са посебним потребама, неговатељице имају тако важну улогу у многим породицама и домовима за старе широм Србије, али Европе. Иако посао неговатељице је изузетно захтеван и предан, неизмерно је користан. Дакле, ако желите да постанете професионална здравствена његоватељица, било да напуштате школу или тражите промену, требаће вам информације у вези са тим занимањем које би вам помогле да донесете праву одлуку.

1. Сертификат
Изузетно је битно да курс за здравственог неговатеља завршите код установе која издаје признате сертификате. Божидарац у сарадњи са Геронтолошким центром Београд и бројним приватним домовима организује свеобухватни курс који је признат од стране Министарства просвете Републике Србије и до сада су обуку успешно завршили преко стотине полазника. 

2. Тражено занимање
Предвиђа се да ће запошљавање здравствених неговатељица и геронтодомаћица порасти за 36 одсто у периоду од 2019. до 2029. године, што је много брже од просека за сва занимања. Како популација која је рођена педесетих година двадесетог века стари, потражња за услугама неговатељица и геронтодомаћица ће наставити да расте.

3. Зарада или додатан извор прихода
Плата је такође предвиђено да расте како и потреба на тржишту расте. Тренутна плате у Србији за здравственог неговатеља је преко четиристотине евра. У Немачој са друге стране је плата око 2.000 евра. Такође опција је и да се о некоме старате и да га обилазите на пар сати дневно, што је одлична прилика да додатно зарадите поред тренутног посла.

4. Вештине
Свако занимање има своје специфичности када су у питању ваше склоности. Како бисте радили посао неговатељице морате да волите да помажете другима, да сте стрпљиви и да сте добар слушалац. 

5. Хуман позив
Мали број професија даје сатисфакцију као неговатељица или геронтодомаћица. Ако вам причињава задовољство да неког насмејете, орасположите као и да чините ситнице како бисте му улепшали дан онда је овај позив за вас. Такође уколико не желите посао за столом; волите бити физички у свом послу и користити своје тело као и свој мозак правите прави избор. За почетак стекните сертификат који ће вам помоћи да започнете каријеру која се тражи. Истражите одмах на следећем линку шта вам је потребно.  

 

Top