,,Моћ додира'' Курс масаже

,,Моћ додира'' Курс масаже
08.08.2017. Facebook Twitter

Масажа је најстарији види лечења и механотерапијакса процедура, која се примењивала и примењује у релаксационе и терапеутске сврхе. За масажу се може рећи да је једноставна и природна метода намењена нези тела, одржавању снаге,општој релаксацији и побољшању здравственог стања. Без обзира о којој врсти масаже се ради,остварује се контактом тј.додиром. Додир – покрет је основа сваке масаже.

Да ли сте знали?

Курс за масажу је један од најатрактивнијих курсева у ,,Божидарцу''. Само у протеклих пар година обуку за масера је завршило више од хиљаду полазника.

Традиционалне културе, као нпр. Блиски Исток, масажу примењују у свакодневном животу људи свих узраста. На Западу, масажа се користила најпре у спортском свету, да би у новије време вредности саме масаже се подигле на виши ниво и почеле да се примењују и у друге сврхе. Први писани документи у Европи, датирају с почетка 20. века. Творац модерне масаже је др Пер Хенрик Линг из Шведске. Он је властито знање из анатомије и физиологије објединио са древним вештинама чиме масажа добија име „шведска“ (у народу позната и као класична, релакс масажа).Телесни контак има веома важну функцију у раду са људима и децом,а масажом посредством контакта постижемо позитивно терапијско дејство на целокупни организам. Масажа је древна исцелитељска „моћ додира“, која се спомиње у свим културама (од Индије, Грчке, Кине, Египта и Рима па све до Блиског Истока). На основну свих података, слободно можемо рећи, да је масажа стара колико и постојање самог човека.

Дејство масаже данас је вишеструко. Позитивни ефекти коришћењем масаже постижу се додиром без примене лекова, а исто тако се примењује и као равноправна метода у лечењу повређених и оболелих. Масажа је терапијско умеће, које има позитиван ефекат на све телесне системе, а и превентива је добром здрављу. Деловање масаже на кожу, кожа постаје еластичнија, чиме се чисти површински слој коже од изумрлих ћелија, зноја, прљавштине и зноја. Масажа делује и на мишиће, тако што се убрзава елиминација млечне киселине, чиме се постиже смањење и отклањање мишићног замора, бола и напестоти. Код крвотока и лимфотока,доводи до убзавања ресорбције отока и крвних подлива,док на зглобове делује тако да неактивни зглобови добију свој еластицитет и већу покретљивост. Нерни систем је такође подлозан утицају масаже, јер пружа олакшање код нервне раздражљивости и поремећаја као што су: несаница, напетост, главобоља али и сва друга стања која су изазвана стресом.

У оквиру обједињеног курса осим релакс масаже полазници такође уче технике и вештине мануелне лимфне дренаже, антицелулит масаже, мишићне напетости (хипертонуса), болних стања коштано – мишићног система и значајније делове киропрактике.

Мануелна лимфна дренажа је поесбна механотерапијска процедура, где се активира циркулација лимфе,стимулише регенерација ткива и подиже се одбрамбена способност организма. То је процедура којом се испира и обнавља течност ткива у организму. Лимфна дренажа може бити: превентивна, терапијска и козметичка. Пошто то није масажа мишића, изводи се посебним дренажним покретима, притиском и одређеним смером, у циљу елиминације вишка течности и штетних материја из организма. Лимфна дренажа у терапијске сврхе се примењује као детоксикација ткива и организма, код проблема проширених вена, опекотина, али и свих других стања изазваних траумом. У естетске свхе се примењује ради превенције отицања, редукције целулита, подизања имуног система и доброг свакодневног осећаја.

Антицелулит масажа – Целулит је дегенеративно обољење везивног ткива коже где женски полни хормон естроген и наследни фактор имају кључну улогу. У отклањању целулита најефикација је мануелна антицелулит масажа, која осим што је делотворна код отклањања целулита, веома позитивно делује и на побољшање циркулације и затезање коже. Применом антицелулит масаже, смањује се обим критичних регија, тело се ваја,а ноге се издужују.

Масажа код повећане мишићне напетости ( масажа код хипертонуса ) – Хипертонус представља енормно повећану напетост мишића леђа, услед чега осећамо бол и непријатност, нарочито у међулопатичном пределу, вратном и раменом делу. Настаје као последица стресних услова живљења и свакодневних животних активности, као што су неправилни дуготрајни положаји тела, канцеларијски послови, код спортиста. Хипертонусу обично претходи фибромиалгија. За лечење фирбомиалгије не постоји лек. Због брзог и стресног начина живљења у моденом свету, најподложнија масажа хипертонус је масажа леђне мускулатуре. Масажом се постиже релаксација особе, боља прокрвљеност и боља дренажа,што уједно има и детоксикујући ефекат. Масажу изводимо на принципу класичне масаже, уз употребу уља и акцентом на одређену групу мишића. Водимо рачуна о јачини притиска и увек идемо од слабијег ка јачем притиску,чиме се мишићи опуштају и враћају у нормално физиолошко стање. Масажу је пожељно изводити у серијама.

Киропрактика или у преводу „третирано руком“ је веома популарна грана алтернативне медицине. Лечење се заснива природним путем,без медикамената и операција. Циљ киропрактије је ослобађање притиска са нерава, отклањањем делимичних ишчашења, ради нормализације протока импулса кроз нерве, где се добија бољи рад органа и ткива, већа покретљивост зглобова и осећај растерећености. Киропрактика је намењена свима који имају проблема са главобољом, болним или ограниченим покретима у врату, осећај тежине у кични, боловима у грудном делу кичме, трењење у рукама и ногама, боловима у доњем делу леђа (ишијас, лумбаго, спондилоза...), болно устајање, седење, лежање, крива кичма (сколиоза,кифоза) и др. Киропрактика је безболна и веома пријатна терапијска процедура. Терапија може да траје свега пар минута до максимално један сат, зависно од стања и регије која се третира. Веома је важна сарадња пацијента / клијента, али и стручност особе која изводи киропрактику, јер у супротном може доћи до нежељних компликација и проблема.

Да ли сте знали?

Једна од индустрија која се најбрже развија су спа центри. ,,Божидарац'' је у сарадњи са СРЦ Ташмајдан осмислио посебан курс за wellness и spa на коме се полазници упознају са хидромасажним блоком, саунама, кадама и осталим технологијама које користе савремени ,,водени центри''.

У данашње време масаже су све траженије, а посао масера је да рукама релаксира особу, опусти одређене групе мишића у телу, да смањи бол и напетост тела и повећа покретљивост зглобова.Након успешно одрађене масаже, 90 % корисника заспи, док њих 10 % је на граници сна када је реч о релакс масажи. Док код терапеутске и спортске масаже отклања се бол и напестост мишића, повећава се еластичност и покретљивост зглобова и сама особа се осећа растерећеније и без притиска.

***** Обједињени курс масаже у ,,Божидарцу'' је подељен у неколико целина.

Општи део – Полазници се упознају са уводом и историјским развојем масаже,изгледом посторије за масажу, упознају се са средствима за рад (уља, масти, креме, талк..). 

Основни део – Полазници се сусрећу са масажним хватовима и међухватовима која су потребна за извођење масаже, индикацијама и контраиндикацијама, биолошком деловању масаже,прегледу ( инспекцији ) коже,анатомији и физиологији телесног система,парцијалној масажи,болним стањима мишића и зглобова,дегенетивним обољенима кичменог стуба,спотске повреде,антицелулит масажи,лимфној дренажи и киропрактици.

Специјални део – Полазници су обучени да самостално изведу парцијалну масажу делова тела,релакс масажу целог тела,лимфну дренажу,антицелулит масажу и киропрактику.Такође су оспособљени да препознају проблеме код клијената,али и да клијентима дају одређене савете,било избором масаже и њеним дејством. 

Реализација обуке за масажу се изводи у „Божидарцу“ тачније у посебном кабинету за масажу, опремљен искључиво за обуку полазника курса за масажу. Материјал је обезбеђен. Пожељно је да полазници имају моделе али није обавезно, како би стекли што више праксе.

Више о детљима уписа и многобројним начинима плаћања сазнајте на главном сајту ,,Божидарца''.

Искуство некадашњег полазника курса масаже: 

,,Салон ради мало више од годину дана. Налазимо се на Видиковцу, радим тренутно ја,али син и супруга управо завршавају код вас курсеве масаже. Киротерапеутске масаже су оно по чему смо препознатљиви. У ,,Божидарцу'' сам стекао практичне вештине али и теоријско знање када је у питању анатомија тела. Мислим да довољно говори о квалитету курса то што и син и супруга на моју препоруку завршавају обједињену обуку за масажу код вас.'' - Саша Брдар, Салон Баланс. Ускоро ћете моћи цео интервју са Сашом да прочитате на Блогу ,,Мој Божидарац''.

 

Top