Negovateljica – plemenito zanimanje sa dušom

Negovateljica – plemenito zanimanje sa dušom
21.08.2018. Facebook Twitter

Starost može da bude veoma lepa ukoliko ste spremni da je negujete i vodite računa o svojim godinama. Ali u jednom trenutku dešava se da nas telo izda i da više sami ne možemo obavaljati svakodnevne aktivnosti. Kao najznačajnija podrška u poznom dobu angažovanje negovateljice od velike je pomoći. Negovateljica je više od osobe koja brine o starijim licima; ona najbolje razume njihove potrebe, tu je da im svaki dan učini lakšim, bezbrižnijim i bezbednijim.

Strpljenje i empatija glavne su osobine negovatelja

Posao negovateljice je izuzetno odgovaran i cenjen. Empatičnost i nesebično posvećivanje drugim osobama osobine su koje poseduje svaki negovatelj. Kako se svakodnevno radi sa starijim licima potrebno je biti strpljiv i odgovoriti na sve njihove potrebe. Negovatelji za osobu o kojoj brinu vremenom postanu prijatelji, desna ruka i neko kome se uvek mogu obratiti.

Koje poslove obavlja negovateljica

Posao negovateljice obuhvata spektar aktivnosti, koje se mogu razlikovati u zavisnosti od toga da li je posao u gerontološkom centru ili kao kućna nega. Na početku je potrebno savladati osnovne principe zaštite starih, nemoćnih, hendikapiranih i hroničnih bolesnika, kako u socijalnim i zdravstvenim ustanovama, tako i u kućnim uslovima. Potrebno je znati i prepoznati specifične potrebe starih i hednikepiranih lica, identifikacija i razumevanje njhovih problema, procena funkcionalnih sposobnosti i mogućnosti samozbrinjavanja i zbrinjavanja starih lica u ustanovama zdravstvene zaštite. Od posebnog značaja je savladavanje veština komunikacije sa bolesnicima, njihovom rodbinom i kolegama. Komunikacija može biti i presudna jer predstavlja ključni faktor efikasnog obavljanja posla.  Higijena i urednost bolesničke sobe i neposredne okoline (nameštanje kreveta, menjanje posteljine i održavanje higijene pacijenata) još jedan su od zadataka negovateljice, kao i rad po upustvu ili uz nadzor lekara i drugog medicinskog osoblja.

Ukoliko negovateljica živi sa licima o kojima brine ona po dogovoru može obavljati i pripremu hrane, kao i aktivnosti koje uključuju šetnju lica ili odlazak kod doktora.

Kako se postaje negovatelj?

Države Evrope, pa tako i naša zemlja pokazuju tendenciju starenja stanovništa. Očekuje se da će samo u Nemačkoj u narednih 5 godina biti neophodno 300 hiljada negovatelja. Osnovni preduslov za posao negovatelja je da volite da radite sa ljudima. Ukoliko ste oduvek želeli da brinete o drugima, a pritom umete da slušate i verujete da osmeh može da ulepša dan, posao negovatelja je za vas.

Katarina Mitorvić je uvek volela da pomaže drugima i posao negovatelja vidi kao jedno plemenito zanimanje. “Biti negovatelj starih i nemoćnih lic aznači biti im posvećen u potpunosti. Iskustvo u domu’’Nana’’ je bilo fantastično. Njima najviše znači  lepa reč, pružanje mogućnosti da se osećaju komforno i da nisu sami.” Ona ističe značaj praktične obuke u domu za stara lica i radu sa mentorom koji se potrudio da joj objasni i pomogne u svakoj nepredviđenoj situaciji.

Da posao negovatelja nije samo žensko zanimanje kako se ponekad misli, pokazao nam je Relja Simić, koji je postao polaznik kursa za negovatelja u “Božidarcu” sa željom da postane sertifikovani negovatelj. Nakon odslušanih časova teorijskog dela obuke za negovatelja Relja je upućen u državni “Gerontološki centar Beograd” na Bežanijskoj Kosi, kako bi savladao i praktičan deo nastave. “Morate voleti ovaj posao da biste ga radili. Nekada može biti izuzetno teških momenata kada ne smete dozvoliti da vas emocije savladaju. U domu sam imao prilike da upoznam zaposlene koji vole svoj posao i koji brinu o starim licima. Ustanova ima blizu 600 mesta za korisnike, što je čini najvećom u zemlji. Tokom teorijskog dela koji paralelno traje imao sam priliku da kako zaposlene u domu, tako i predavača iz “Božidarca” pitam šta god mi nije biloj asno”. rekao je Relja, prenevši nam svoje utiske sa obuke.

Ukoliko imate jasnu želju da postanete negovatelj kurs za negovateljice  možebiti dobra opcija da kvalitetno savalada sve neopohodne aktivnosti ovog zanimanja. U obrazovnoj ustanovi “Božidarac” naučićete sve što čini jednog dobrog negovatelja. Bićete obučeni za rad sa licima trećeg doba, kako u geronto centrima, tako i u privatnim domaćinstvima. Po obavljenoj praktičnoj obuci polaznik iz doma za stare ili bolnice u koje je upućen, dobija potvrdu o uspešno završenoj praksi i time stiče uslov da polaže ispit. Psihološki aspekt je posebno značajan kod posla negovatelja. Na predavanjima se izuzetno vodi računa o komunikaciji, odnosno kako ne dozvoliti da vas savladaju emocije i kako reagovati u kriznim situacijama.

O kursu za negovateljice možete se direktno informisati klikom na link ili dobiti informacije na telefon putem besplatne linije 0800300305

Tekst je preuzet sa sajta lepsastastarost.rs 

Top