Руке злата вредне: Како отворити успешан салон за масажу

Руке злата вредне: Како отворити успешан салон за масажу
03.12.2019. Facebook Twitter

Масер је дивно занимање које побољшава здравље и добробит човека кроз релакс или терапеутску масажу. Људи иду на масажу да смање стрес и анксиозност, да опусте мишиће као и да се рехабилитују. Све више послова захтева седење што доводи до проблема са леђима, раменима и вратом због којих се углавном клијенти јављају код масера. Такође није мали број, углавном жена, који се јављају због целулит масаже или лимфне дренаже која смањује обим тела. Посао који тренутно може бити добар извор прихода захтева минимална улагања али потребно је бити паметан приликом покретања сваког самосталног посла тако и приликом отварања салона за масажу. У наставку је 5 корака како да отворите успешан салон: 
1. Стекните сертификат за масера који вреди
Пре него што започнете посао са масажом, мораћете да завршите курс масаже како бисте стекли неопоходан сертификат за рад. Обједињени курс у Божидарцу се реализује у два нивоа, основни који вам омогућава да изводите релакс и виши курс за терапеутску масажу.  Након обједињеног курса постоје и бројне врсте масаже за које се можете специјализовати од мадеротерапије, вулканског камења преко спортске до апаратурне масаже. Свакако се за специјализацију можете одлучити касније у складу са потребама клијената и након што стекнете одређено искуство. 
2. Израда бизнис плана
Изаберите на почетку назив салона. Након што завршите курс и стекнете сертификат, мораћете да одредите назив салона. Име вашег салона је уједно и основа за брендирање, зато што ће бити одштампано на вашим флајерима, визиткартама и јасно ће бити наведено на сајту, друштвеним мрежама Фејсбуку и Инстаграму. Осмислите најмање две до три опције за име салона како не бисте губили врема у случају да је ваш предлог назива већ заузет у Агенцији за привредне регистре.
Можда желите да користите и своје име као име свог салона, као на пример „Масажа код Николе или Невене“.
Покушајте да одаберете назив салона који је јединствен за вас, али такође једноставан за памћење и читање. Можете се одлучити и на тему или идеју која се односи на терапију масажом, као што су „опуштање“, „смиривање“, „рехабилитација“ или „ослобађање“. Да бисте избегли преклапање са постојећим називима салона, можда бисте желели да персонализујете ову тему тако да је она јединствена за вас. На пример,  „Маркова смирујућа масажа“.
Такође можете да претражите Гугл са вашим предлогом као бисте избегли исти назив салона или фирме ако постоје у близини. 
3. Одлучите да ли ћете радити у стану, у салону или код клијента. Многи професионални масери раде у стану али и обављају кућне посете приликом сервисирања својих клијената. Радити код куће значи да ћете имати мање почетне трошкове и врло мало режијских трошкова, ту се пре свега мисли на закуп и одржавање салона. Међутим, мораћете обављати много послова одједном, од резервисања клијената, набавке потрошног материјала до вођења пословне документације Поред тога ако не живите сами може доћи и до несугласица и непријатности ако ваш партнер или партнерка не желе да им у дом улазе непознате особе. Вероватно ћете морати обезбедити и једну резервну собу у којој бисте све то сместили и тиме можда смањили квалитет живота ако живите у мањем стану.
Изнајмљивање простора захтева поред ренте и режијске трошкове који нису мали за почетника који још увек трага за локалним клијентима. Међутим, такође би вам омогућило да опслужујете више клијената одједном, јер не губите време док средите простор који бисте можда користили у стан за друге потребе у слободно време. Такође можете се одлучити да нађете неког ко се бави неким занимањем из beauty индустрије као што су маникир или козметика па тако можете не само поделити трошкове већи и комбиновати листу клијената, а своје слободне термине изнајмљивати колегама. 
4. Опишите своје почетне трошкове. Ваш пословни план треба да има довољно капитала или почетних средстава да покрије неколико главних трошкова:
Трошкови рентирања: Ако изнајмите или закупите простор, мораћете да одредите месечне трошкове закупа и одржавања простора. 
Оперативни трошкови: Ово су трошкови који су неопходни током свакодневног пословања вашег салона. Можда ћете имати оперативне трошкове у облику одржавања сајта, графичког дизајнера за прављење реклама, књиговође који ће се старати о вашим порезима и доприносима. Такође ту су и трошкови уља за масажу, лонсиона, свећа, амбијенталних штапића, одржавање пешкира, пресвлака и других потрепштина за масажу. Требали бисте навести све могуће ставке којих се можете сетити, чак и да их касније немате, како бисте осигурали себе да финансијски план буде одржив односно буџет. 
Једнократни трошкови: сматрају се „капиталним“ трошковима које купујете само једном као инвестиција у ваше пословање. Свакако кревет за масажу, ако имате канцеларијски простор, то може бити намештај за рецепцију или лаптоп. Овде треба да сврстате и трошкове за масажу као што су ''оклагије'' ако планирате да се бавите мадеротерапијом, вулканско камење или апарати за лимфну дренажу. Такође постоје различите верзије кревета за масажу једни су за салон, а други су преносиви, а са којим бисте лакше моги да планирате одлазак код клијената. 
Маркетиншки трошкови: То би могла бити накнада за плаћене објаве тзв. бустовање, графичког дизајнера који би вам помогао око креирања реклама или друго оглашавање у које инвестирате да бисте ''створили'' посао. Маркетинг је кључно средство за изградњу клијентеле и задржавање профитабилности кад је у питању салон.
5. Осигурајте се од незгода Као власник салона за масажу, ви ћете бити одговорни за покривање било каквих незгода код својих клијената. Радићете интензивно и присно са својим клијентима, тако да је важно да се заштитите у случају да вас клијент тужи. 
Уколико желите да будете самостални и сами да креирате своје радно време требало би да размотрите отварање салона за масажу. Такође битна околност је то што је посао масера у експанзији. Иако покретање предузетничког посла као професионални масер може бити велики корак, многи масери раде сами, зато што омогућава флексибилан распоред рада и добру зараду. Обједињени курс масаже у Божидарцу је одличан избор за вас зато што се одмах креће на праксу у кабинету који је опремљен за професионалне масере зато стекните одмах вештине које се траже. Више о курсу за професионалне масере нађи на
линку овде.

Top