Ruke zlata vredne: Kako otvoriti uspešan salon za masažu

Ruke zlata vredne: Kako otvoriti uspešan salon za masažu
03.12.2019. Facebook Twitter

Maser je divno zanimanje koje poboljšava zdravlje i dobrobit čoveka kroz relaks ili terapeutsku masažu. Ljudi idu na masažu da smanje stres i anksioznost, da opuste mišiće kao i da se rehabilituju. Sve više poslova zahteva sedenje što dovodi do problema sa leđima, ramenima i vratom zbog kojih se uglavnom klijenti javljaju kod masera. Takođe nije mali broj, uglavnom žena, koji se javljaju zbog celulit masaže ili limfne drenaže koja smanjuje obim tela. Posao koji trenutno može biti dobar izvor prihoda zahteva minimalna ulaganja ali potrebno je biti pametan prilikom pokretanja svakog samostalnog posla tako i prilikom otvaranja salona za masažu. U nastavku je 5 koraka kako da otvorite uspešan salon: 
1. Steknite sertifikat za masera koji vredi
Pre nego što započnete posao sa masažom, moraćete da završite kurs masaže kako biste stekli neopohodan sertifikat za rad. Objedinjeni kurs u Božidarcu se realizuje u dva nivoa, osnovni koji vam omogućava da izvodite relaks i viši kurs za terapeutsku masažu.  Nakon objedinjenog kursa postoje i brojne vrste masaže za koje se možete specijalizovati od maderoterapije, vulkanskog kamenja preko sportske do aparaturne masaže. Svakako se za specijalizaciju možete odlučiti kasnije u skladu sa potrebama klijenata i nakon što steknete određeno iskustvo. 
2. Izrada biznis plana
Izaberite na početku naziv salona. Nakon što završite kurs i steknete sertifikat, moraćete da odredite naziv salona. Ime vašeg salona je ujedno i osnova za brendiranje, zato što će biti odštampano na vašim flajerima, vizitkartama i jasno će biti navedeno na sajtu, društvenim mrežama Fejsbuku i Instagramu. Osmislite najmanje dve do tri opcije za ime salona kako ne biste gubili vrema u slučaju da je vaš predlog naziva već zauzet u Agenciji za privredne registre.
Možda želite da koristite i svoje ime kao ime svog salona, kao na primer „Masaža kod Nikole ili Nevene“.
Pokušajte da odaberete naziv salona koji je jedinstven za vas, ali takođe jednostavan za pamćenje i čitanje. Možete se odlučiti i na temu ili ideju koja se odnosi na terapiju masažom, kao što su „opuštanje“, „smirivanje“, „rehabilitacija“ ili „oslobađanje“. Da biste izbegli preklapanje sa postojećim nazivima salona, možda biste želeli da personalizujete ovu temu tako da je ona jedinstvena za vas. Na primer,  „Markova smirujuća masaža“.
Takođe možete da pretražite Gugl sa vašim predlogom kao biste izbegli isti naziv salona ili firme ako postoje u blizini. 
3. Odlučite da li ćete raditi u stanu, u salonu ili kod klijenta. Mnogi profesionalni maseri rade u stanu ali i obavljaju kućne posete prilikom servisiranja svojih klijenata. Raditi kod kuće znači da ćete imati manje početne troškove i vrlo malo režijskih troškova, tu se pre svega misli na zakup i održavanje salona. Međutim, moraćete obavljati mnogo poslova odjednom, od rezervisanja klijenata, nabavke potrošnog materijala do vođenja poslovne dokumentacije Pored toga ako ne živite sami može doći i do nesuglasica i neprijatnosti ako vaš partner ili partnerka ne žele da im u dom ulaze nepoznate osobe. Verovatno ćete morati obezbediti i jednu rezervnu sobu u kojoj biste sve to smestili i time možda smanjili kvalitet života ako živite u manjem stanu.
Iznajmljivanje prostora zahteva pored rente i režijske troškove koji nisu mali za početnika koji još uvek traga za lokalnim klijentima. Međutim, takođe bi vam omogućilo da opslužujete više klijenata odjednom, jer ne gubite vreme dok sredite prostor koji biste možda koristili u stan za druge potrebe u slobodno vreme. Takođe možete se odlučiti da nađete nekog ko se bavi nekim zanimanjem iz beauty industrije kao što su manikir ili kozmetika pa tako možete ne samo podeliti troškove veći i kombinovati listu klijenata, a svoje slobodne termine iznajmljivati kolegama. 
4. Opišite svoje početne troškove. Vaš poslovni plan treba da ima dovoljno kapitala ili početnih sredstava da pokrije nekoliko glavnih troškova:
Troškovi rentiranja: Ako iznajmite ili zakupite prostor, moraćete da odredite mesečne troškove zakupa i održavanja prostora. 
Operativni troškovi: Ovo su troškovi koji su neophodni tokom svakodnevnog poslovanja vašeg salona. Možda ćete imati operativne troškove u obliku održavanja sajta, grafičkog dizajnera za pravljenje reklama, knjigovođe koji će se starati o vašim porezima i doprinosima. Takođe tu su i troškovi ulja za masažu, lonsiona, sveća, ambijentalnih štapića, održavanje peškira, presvlaka i drugih potrepština za masažu. Trebali biste navesti sve moguće stavke kojih se možete setiti, čak i da ih kasnije nemate, kako biste osigurali sebe da finansijski plan bude održiv odnosno budžet. 
Jednokratni troškovi: smatraju se „kapitalnim“ troškovima koje kupujete samo jednom kao investicija u vaše poslovanje. Svakako krevet za masažu, ako imate kancelarijski prostor, to može biti nameštaj za recepciju ili laptop. Ovde treba da svrstate i troškove za masažu kao što su ''oklagije'' ako planirate da se bavite maderoterapijom, vulkansko kamenje ili aparati za limfnu drenažu. Takođe postoje različite verzije kreveta za masažu jedni su za salon, a drugi su prenosivi, a sa kojim biste lakše mogi da planirate odlazak kod klijenata. 
Marketinški troškovi: To bi mogla biti naknada za plaćene objave tzv. bustovanje, grafičkog dizajnera koji bi vam pomogao oko kreiranja reklama ili drugo oglašavanje u koje investirate da biste ''stvorili'' posao. Marketing je ključno sredstvo za izgradnju klijentele i zadržavanje profitabilnosti kad je u pitanju salon.
5. Osigurajte se od nezgoda Kao vlasnik salona za masažu, vi ćete biti odgovorni za pokrivanje bilo kakvih nezgoda kod svojih klijenata. Radićete intenzivno i prisno sa svojim klijentima, tako da je važno da se zaštitite u slučaju da vas klijent tuži. 
Ukoliko želite da budete samostalni i sami da kreirate svoje radno vreme trebalo bi da razmotrite otvaranje salona za masažu. Takođe bitna okolnost je to što je posao masera u ekspanziji. Iako pokretanje preduzetničkog posla kao profesionalni maser može biti veliki korak, mnogi maseri rade sami, zato što omogućava fleksibilan raspored rada i dobru zaradu. Objedinjeni kurs masaže u Božidarcu je odličan izbor za vas zato što se odmah kreće na praksu u kabinetu koji je opremljen za profesionalne masere zato steknite odmah veštine koje se traže. Više o kursu za profesionalne masere nađi na
linku ovde.

Top