,,Moć dodira'' Kurs masaže

,,Moć dodira'' Kurs masaže
08.08.2017. Facebook Twitter

Masaža je najstariji vidi lečenja i mehanoterapijaksa procedura, koja se primenjivala i primenjuje u relaksacione i terapeutske svrhe. Za masažu se može reći da je jednostavna i prirodna metoda namenjena nezi tela, održavanju snage,opštoj relaksaciji i poboljšanju zdravstvenog stanja. Bez obzira o kojoj vrsti masaže se radi,ostvaruje se kontaktom tj.dodirom. Dodir – pokret je osnova svake masaže.

Da li ste znali?

Kurs za masažu je jedan od najatraktivnijih kurseva u ,,Božidarcu''. Samo u proteklih par godina obuku za masera je završilo više od hiljadu polaznika.

Tradicionalne kulture, kao npr. Bliski Istok, masažu primenjuju u svakodnevnom životu ljudi svih uzrasta. Na Zapadu, masaža se koristila najpre u sportskom svetu, da bi u novije vreme vrednosti same masaže se podigle na viši nivo i počele da se primenjuju i u druge svrhe. Prvi pisani dokumenti u Evropi, datiraju s početka 20. veka. Tvorac moderne masaže je dr Per Henrik Ling iz Švedske. On je vlastito znanje iz anatomije i fiziologije objedinio sa drevnim veštinama čime masaža dobija ime „švedska“ (u narodu poznata i kao klasična, relaks masaža).Telesni kontak ima veoma važnu funkciju u radu sa ljudima i decom,a masažom posredstvom kontakta postižemo pozitivno terapijsko dejstvo na celokupni organizam. Masaža je drevna isceliteljska „moć dodira“, koja se spominje u svim kulturama (od Indije, Grčke, Kine, Egipta i Rima pa sve do Bliskog Istoka). Na osnovnu svih podataka, slobodno možemo reći, da je masaža stara koliko i postojanje samog čoveka.

Dejstvo masaže danas je višestruko. Pozitivni efekti korišćenjem masaže postižu se dodirom bez primene lekova, a isto tako se primenjuje i kao ravnopravna metoda u lečenju povređenih i obolelih. Masaža je terapijsko umeće, koje ima pozitivan efekat na sve telesne sisteme, a i preventiva je dobrom zdravlju. Delovanje masaže na kožu, koža postaje elastičnija, čime se čisti površinski sloj kože od izumrlih ćelija, znoja, prljavštine i znoja. Masaža deluje i na mišiće, tako što se ubrzava eliminacija mlečne kiseline, čime se postiže smanjenje i otklanjanje mišićnog zamora, bola i napestoti. Kod krvotoka i limfotoka,dovodi do ubzavanja resorbcije otoka i krvnih podliva,dok na zglobove deluje tako da neaktivni zglobovi dobiju svoj elasticitet i veću pokretljivost. Nerni sistem je takođe podlozan uticaju masaže, jer pruža olakšanje kod nervne razdražljivosti i poremećaja kao što su: nesanica, napetost, glavobolja ali i sva druga stanja koja su izazvana stresom.

U okviru objedinjenog kursa osim relaks masaže polaznici takođe uče tehnike i veštine manuelne limfne drenaže, anticelulit masaže, mišićne napetosti (hipertonusa), bolnih stanja koštano – mišićnog sistema i značajnije delove kiropraktike.

Manuelna limfna drenaža je poesbna mehanoterapijska procedura, gde se aktivira cirkulacija limfe,stimuliše regeneracija tkiva i podiže se odbrambena sposobnost organizma. To je procedura kojom se ispira i obnavlja tečnost tkiva u organizmu. Limfna drenaža može biti: preventivna, terapijska i kozmetička. Pošto to nije masaža mišića, izvodi se posebnim drenažnim pokretima, pritiskom i određenim smerom, u cilju eliminacije viška tečnosti i štetnih materija iz organizma. Limfna drenaža u terapijske svrhe se primenjuje kao detoksikacija tkiva i organizma, kod problema proširenih vena, opekotina, ali i svih drugih stanja izazvanih traumom. U estetske svhe se primenjuje radi prevencije oticanja, redukcije celulita, podizanja imunog sistema i dobrog svakodnevnog osećaja.

Anticelulit masaža – Celulit je degenerativno oboljenje vezivnog tkiva kože gde ženski polni hormon estrogen i nasledni faktor imaju ključnu ulogu. U otklanjanju celulita najefikacija je manuelna anticelulit masaža, koja osim što je delotvorna kod otklanjanja celulita, veoma pozitivno deluje i na poboljšanje cirkulacije i zatezanje kože. Primenom anticelulit masaže, smanjuje se obim kritičnih regija, telo se vaja,a noge se izdužuju.

Masaža kod povećane mišićne napetosti ( masaža kod hipertonusa ) – Hipertonus predstavlja enormno povećanu napetost mišića leđa, usled čega osećamo bol i neprijatnost, naročito u međulopatičnom predelu, vratnom i ramenom delu. Nastaje kao posledica stresnih uslova življenja i svakodnevnih životnih aktivnosti, kao što su nepravilni dugotrajni položaji tela, kancelarijski poslovi, kod sportista. Hipertonusu obično prethodi fibromialgija. Za lečenje firbomialgije ne postoji lek. Zbog brzog i stresnog načina življenja u modenom svetu, najpodložnija masaža hipertonus je masaža leđne muskulature. Masažom se postiže relaksacija osobe, bolja prokrvljenost i bolja drenaža,što ujedno ima i detoksikujući efekat. Masažu izvodimo na principu klasične masaže, uz upotrebu ulja i akcentom na određenu grupu mišića. Vodimo računa o jačini pritiska i uvek idemo od slabijeg ka jačem pritisku,čime se mišići opuštaju i vraćaju u normalno fiziološko stanje. Masažu je poželjno izvoditi u serijama.

Kiropraktika ili u prevodu „tretirano rukom“ je veoma popularna grana alternativne medicine. Lečenje se zasniva prirodnim putem,bez medikamenata i operacija. Cilj kiropraktije je oslobađanje pritiska sa nerava, otklanjanjem delimičnih iščašenja, radi normalizacije protoka impulsa kroz nerve, gde se dobija bolji rad organa i tkiva, veća pokretljivost zglobova i osećaj rasterećenosti. Kiropraktika je namenjena svima koji imaju problema sa glavoboljom, bolnim ili ograničenim pokretima u vratu, osećaj težine u kični, bolovima u grudnom delu kičme, trenjenje u rukama i nogama, bolovima u donjem delu leđa (išijas, lumbago, spondiloza...), bolno ustajanje, sedenje, ležanje, kriva kičma (skolioza,kifoza) i dr. Kiropraktika je bezbolna i veoma prijatna terapijska procedura. Terapija može da traje svega par minuta do maksimalno jedan sat, zavisno od stanja i regije koja se tretira. Veoma je važna saradnja pacijenta / klijenta, ali i stručnost osobe koja izvodi kiropraktiku, jer u suprotnom može doći do neželjnih komplikacija i problema.

Da li ste znali?

Jedna od industrija koja se najbrže razvija su spa centri. ,,Božidarac'' je u saradnji sa SRC Tašmajdan osmislio poseban kurs za wellness i spa na kome se polaznici upoznaju sa hidromasažnim blokom, saunama, kadama i ostalim tehnologijama koje koriste savremeni ,,vodeni centri''.

U današnje vreme masaže su sve traženije, a posao masera je da rukama relaksira osobu, opusti određene grupe mišića u telu, da smanji bol i napetost tela i poveća pokretljivost zglobova.Nakon uspešno odrađene masaže, 90 % korisnika zaspi, dok njih 10 % je na granici sna kada je reč o relaks masaži. Dok kod terapeutske i sportske masaže otklanja se bol i napestost mišića, povećava se elastičnost i pokretljivost zglobova i sama osoba se oseća rasterećenije i bez pritiska.

***** Objedinjeni kurs masaže u ,,Božidarcu'' je podeljen u nekoliko celina.

Opšti deo – Polaznici se upoznaju sa uvodom i istorijskim razvojem masaže,izgledom postorije za masažu, upoznaju se sa sredstvima za rad (ulja, masti, kreme, talk..). 

Osnovni deo – Polaznici se susreću sa masažnim hvatovima i međuhvatovima koja su potrebna za izvođenje masaže, indikacijama i kontraindikacijama, biološkom delovanju masaže,pregledu ( inspekciji ) kože,anatomiji i fiziologiji telesnog sistema,parcijalnoj masaži,bolnim stanjima mišića i zglobova,degenetivnim oboljenima kičmenog stuba,spotske povrede,anticelulit masaži,limfnoj drenaži i kiropraktici.

Specijalni deo – Polaznici su obučeni da samostalno izvedu parcijalnu masažu delova tela,relaks masažu celog tela,limfnu drenažu,anticelulit masažu i kiropraktiku.Takođe su osposobljeni da prepoznaju probleme kod klijenata,ali i da klijentima daju određene savete,bilo izborom masaže i njenim dejstvom. 

Realizacija obuke za masažu se izvodi u „Božidarcu“ tačnije u posebnom kabinetu za masažu, opremljen isključivo za obuku polaznika kursa za masažu. Materijal je obezbeđen. Poželjno je da polaznici imaju modele ali nije obavezno, kako bi stekli što više prakse.

Više o detljima upisa i mnogobrojnim načinima plaćanja saznajte na glavnom sajtu ,,Božidarca''.

Iskustvo nekadašnjeg polaznika kursa masaže: 

,,Salon radi malo više od godinu dana. Nalazimo se na Vidikovcu, radim trenutno ja,ali sin i supruga upravo završavaju kod vas kurseve masaže. Kiroterapeutske masaže su ono po čemu smo prepoznatljivi. U ,,Božidarcu'' sam stekao praktične veštine ali i teorijsko znanje kada je u pitanju anatomija tela. Mislim da dovoljno govori o kvalitetu kursa to što i sin i supruga na moju preporuku završavaju objedinjenu obuku za masažu kod vas.'' - Saša Brdar, Salon Balans. Uskoro ćete moći ceo intervju sa Sašom da pročitate na Blogu ,,Moj Božidarac''.

 

Top