5 stvari koje treba da znate o karijeri negovateljateljice

5 stvari koje treba da znate o karijeri negovateljateljice
11.12.2019. Facebook Twitter

Sa toliko ranjivih ljudi u društvu, od male dece do odraslih sa posebnim potrebama, negovateljice imaju tako važnu ulogu u mnogim porodicama i domovima za stare širom Srbije, ali Evrope. Iako posao negovateljice je izuzetno zahtevan i predan, neizmerno je koristan. Dakle, ako želite da postanete profesionalna zdravstvena njegovateljica, bilo da napuštate školu ili tražite promenu, trebaće vam informacije u vezi sa tim zanimanjem koje bi vam pomogle da donesete pravu odluku.

1. Sertifikat
Izuzetno je bitno da kurs za zdravstvenog negovatelja završite kod ustanove koja izdaje priznate sertifikate. Božidarac u saradnji sa Gerontološkim centrom Beograd i brojnim privatnim domovima organizuje sveobuhvatni kurs koji je priznat od strane Ministarstva prosvete Republike Srbije i do sada su obuku uspešno završili preko stotine polaznika. 

2. Traženo zanimanje
Predviđa se da će zapošljavanje zdravstvenih negovateljica i gerontodomaćica porasti za 36 odsto u periodu od 2019. do 2029. godine, što je mnogo brže od proseka za sva zanimanja. Kako populacija koja je rođena pedesetih godina dvadesetog veka stari, potražnja za uslugama negovateljica i gerontodomaćica će nastaviti da raste.

3. Zarada ili dodatan izvor prihoda
Plata je takođe predviđeno da raste kako i potreba na tržištu raste. Trenutna plate u Srbiji za zdravstvenog negovatelja je preko četiristotine evra. U Nemačoj sa druge strane je plata oko 2.000 evra. Takođe opcija je i da se o nekome starate i da ga obilazite na par sati dnevno, što je odlična prilika da dodatno zaradite pored trenutnog posla.

4. Veštine
Svako zanimanje ima svoje specifičnosti kada su u pitanju vaše sklonosti. Kako biste radili posao negovateljice morate da volite da pomažete drugima, da ste strpljivi i da ste dobar slušalac. 

5. Human poziv
Mali broj profesija daje satisfakciju kao negovateljica ili gerontodomaćica. Ako vam pričinjava zadovoljstvo da nekog nasmejete, oraspoložite kao i da činite sitnice kako biste mu ulepšali dan onda je ovaj poziv za vas. Takođe ukoliko ne želite posao za stolom; volite biti fizički u svom poslu i koristiti svoje telo kao i svoj mozak pravite pravi izbor. Za početak steknite sertifikat koji će vam pomoći da započnete karijeru koja se traži. Istražite odmah na sledećem linku šta vam je potrebno.  

 

Top